"Öröm, boldogság"

Toszkána... Egészség... Élet

Őszi turnusok:   

2024.09.14-21.  és  09.21-28.



1. nap

Önálló érkezés Pisába, ahol a reptéren várlak Benneteket. Utunk a dimbes-dombos, ciprusokkal szegélyezett Toszkán utakon a szállásunkra  vezet, ahol  elfogyasztjuk vendégváró kávénkat vagy cappuccinonkat miközben mesélek Nektek az olasz kávézási kultúra rejtelmeiről, s úgy általában is arról, hogy pl. mi a különbség az arabica és a robuszta cserjék között :)

A szobák elfoglalása után besétálunk a faluba, megismerkedünk a következő 8 napunk "vendéglátójával".

Séta után közösen összedobunk egy könnyed vacsorát ... Ehhez mit szóltok???

                                                                        "Spaghetti cacio e pepe"

Utána megbeszéljük a heti terveinket, a következő napok színes kavalkádját, mesélünk egy kicsit magunkról, ismerkedünk egymással.


2. nap

Bőséges olaszos reggelink után ...

Ha Szent Antal is úgy gondolja , megnézegetjük a hirtelenjében elkészített, kihagyhatatlan fotóinkat, felhívjátok az otthoniakat, s jöhetnek az első benyomások. Erről most itt nem mesélek többet, de meg fogjátok érteni, miért is citáltam ide Antalt és a többi "szenteket":)

Átgurulunk Lajaticoba, a faluba, ahol Andrea Bocelli világhírű operaénekes él és évente egyszer több ezer rajongó előtt koncertet is ad.

Felfedezzük a falut, elkészítjük fényképeinket, majd kávézunk és sütizünk Bocelli kávézójában, ahol megvásárolhatjátok az első emlékeket, ajándéktárgyakat, a művész által dedikált CD-ket.

Visszatérve szállásunkra tartunk egy kis "pisolino-t", ezzel kicsit mélyebbre megyünk az olasz életérzés megélésében.

Mára is közös vacsora főzést tervezek (egy tipikus "Risotto ai funghi") - persze semmi nem kötelező alapon, de mindannyian tudjuk, hogy a konyhában alakulnak a legjobb "bulik"!

Szeretnék Nektek mesélni egy kicsit arról, hogy miért is fontos számomra az egészség tudatos étkezés, hogy miért vásárolok inkább vegyszermentes élelmiszert, s hogy mi is az a sokak számára szkeptikusan fogadott bio illetve biodinamikus kertészkedés, mit jelent a "Demeter" védjegy, s  hogy hogyan illesztem be ezeket olaszországi létembe.


3. nap

Ma elkirándulunk San Gimignanoba, Toszkána egyik legnépszerűbb, 14 tornyos falujába. A középkori falu történelmi központja a világörökség része, sétálunk, fotózunk, kóstolunk, vásárolunk.

Amit biztosan megmutatok Nektek, az a "kopasz Néni" cukrászdája és kicsit tovább sétálva a többszörös világbajnok, bohém fagylaltkészítő - Sergio Dondoli főtéren található gelateriaja. Ezért a fagylaltért érdemes egészen Toszkánáig utazni!

A rengeteg élménytől elfáradva összedobunk egy könnyű vacsorát - saláták előnyben -, aztán szívesen beavatlak Benneteket a fermentálás rejtelmeibe.

Ha kedvünk tartja majd, előkerülhet Csaba és az ő gitárja - a közös zenélés, éneklés is egy remek kikapcsolódás!



4. nap

A mai napot  Toszkána fővárosában, Firenzében, vagy a Vespa múzeumban és Pisában töltjük, ahol felfedezzük a város titkait . Ha kedvetek úgy tartja ebédelhettek egy tipikus toszkán hosteriaban, persze ha lesz rá időtök, hiszen itt több órát el lehet tölteni és egyik ámulatból a másikba esni.

Ha Firenze mellett döntünk, segítségül hívjuk Évát, idegenvezető barátunkat, aki egy másik oldaláról járja be veletek a város szívét. Megnézzük a kötelezőket, utána szabad program.

Kellemesen elfáradva térünk vissza a szállásunkra, csobbanhatunk egyet a medencében,iszunk egy Aperolt, kitaláljuk, hogy mi legyen a főzés tárgya, s miután ma fárasztó napunk volt, mindenkit arra buzdítok, hogy pihenjen egy jó nagyot!


5. nap

A már megszokott bőséges reggeli után utunk Livornoba vezet majd. A tengerpart, a kikötő, a színektől hemzsegő piaci kavalkád remek helyszín az élmények bővítéséhez, a toszkán életérzés megéléséhez. Reményeink szerint a kellemes időjárás is segítségünkre lesz ebben. A piacon kóstolunk mindenféle tengeri csodát, élvezzük a színeket, illatokat, ízeket.

Jut majd idő szabadprogramra is!

Mai vacsoránkat a piacon közösen kitalált és megvásárolt alapanyagokból tesszük az asztalra.

Arra gondoltam, hogy a mai eszmecserénket a kovászolás irányába fordítom. Beszélgethetünk az élesztős és a kovászos kenyér közötti fontos különbségekről, arról, hogy miért szükséges emésztőrendszerünk megfelelő karbantartása és még ezernyi más olyan témáról, amely szorosan kapcsolódik egészségünk megőrzéséhez. Az olaszok sokat tudnának erről mesélni! Gondoljunk csak a mediterrán területeken termő fantasztikus paradicsomokra például. Naná, hogy Magyarországon is megtalálható minden, csak tudni kell merre induljunk. Segítek Nektek felfedezni ezeket!!!


6. nap

Mai kirándulásunk úti célja Volterra, az egyik legtitokzatosabb, legzárkózottabb, dombtetőre épült festői város, mely pecorino sajtjairól és alabástrom termékeiről híres. Igyekszünk kényelmesre venni a tempót, ebben a városkában valóban megérinthet bennünket a "la dolce vita" érzése. Az ínyencek biztosan megtalálják majd  a környéken igazán híres fekete és fehér szarvasgomba - a Tartufo - termékek széles választékát, olívából készült faragott konyhai eszközöket, mindent mi szem szájnak ingere ...

Élményekkel , ízekkel és ajándékokkal "megpakolva", kellemesen elfáradva elgurulunk egy  hölgyek által üzemeltetett közeli pizzériába – s bár a pizza nem toszkán étel – azért ezt a kiváló élményt nem hagyjuk ki!

Hogy ma miről beszélgessünk? Legyen a témánk a gyógynövények, a teák és az ültetési naptár :)


7. nap

A kurzus utolsó tervezett élménybombája a Bolgheri-i kirándulás (opcionális - majd ahogyan a kedvünk tartja). Ez a hivatalosan 157 lelket számláló olasz falucska igazán különleges ékköve Toszkánának. Egyik oldalról a tenger határolja, másik oldalról erdők és hegyek. Az itteni klíma nagyon kedvez a világhíres szőlőtőkéknek és az olíva olajnak.

A faluban nőttek fel a Zwack-gyerekek, a család tulajdonában lévő kávézó a hely egyik nevezetessége s a világ legdrágább borai közül is többet fellelhetünk itt.

Búcsúvacsoránkat ma is közösen készítjük el , s mielőtt útra engednélek Benneteket, megkérjük Csabát, hogy lásson el bennünket hasznos tippekkel a sokak számára kellemetlen plusz kilók témakörében. Csodák pedig nincsenek ! Kicsi odafigyelés, kicsi elhatározás - s jöhet egy újabb kihívásokkal teli Toszkán kiruccanás, nem kell többet rettegnünk!

De igen ... csodák azért mégis csak vannak! Toszkána ilyen ... Tartsatok velünk máskor is!


8. nap

A búcsú fáj ... hát legyen rövid!

Korai ébredés és egy igazi olasz espresso után indulunk a pisai repülőtérre.

Arrivederci!!!


Részvételi díj: 

 990Euro/fő

Utazás egyénileg repülővel a Ryan Air Budapest - Pisa járatával, vagy gépkocsival (parkolás ingyenes), a helyi transzfereket az ár tartalmazza
Szállás Crespina-ban, félpanziós ellátással. (reggeli, vacsora)